Κυριακή 21 Απριλίου 2019

Η πρώτη συνέντευξη των Ρομά Ρεπόρτερς


Συνέντευξη των Ρομά Ρεπόρτερ στον Μάρκ φοιτητή από την Ουγγαρία – Βουδαπέστη που ήρθε να ζήσει στην Θεσσαλονίκη για 10 μήνες με το πρόγραμμα Evs Erasmus. Στα πλαίσια του προγράμματος o Μark συμμετέχει με εμάς τα παιδιά του Φάρου του κόσμου σε πολλές δραστηριότητες και  γ αυτό το λόγο τον θαυμάζουμε, τον αγαπάμε και θέλαμε να του πάρουμε μια συνέντευξη και μάθουμε κάποια πράγματα γ αυτόν. 





Μάρκ από πού κατάγεσαι;
Είμαι από την Ουγγαρία από την πρωτεύουσα της χώρας την Βουδαπέστη.

Πως ήταν τα παιδιά σου χρόνια;

Γεννήθηκα στην Βουδαπέστη όπου και έζησα μέχρι τα 11 και μετά μετακομίσαμε σε μια πόλη 1 χιλιόμετρο μακριά από την Βουδαπέστη και εκεί πέρασα τα υπόλοιπα χρόνια μου. Είχα πολύ καλή σχέση με τα ξαδέλφια μου που ζούσαν εκεί, έπαιζα ντραμς, μέχρι τα 14 είχα ξεκινήσει και Capoeira όπως και άλλες πολεμικές τέχνες. 

Γιατί διάλεξες να κάνειςCapoeira;

Αρχικά ξεκίνησα με καράτε και κάποιες άλλες αθλητικές δραστηριότητες. Γυμναζόμουν από μικρός. Όταν μετακομίσαμε στην άλλη πόλη δεν είχα τι να κάνω δεν είχε πολλά πράγματα εκεί. Διάλεξα να κάνω κωπηλασία στο ποτάμι όμως αυτό μπορούσα να το κάνω μόνο  το καλοκαίρι και εγώ ήθελα να κάνω κάτι και το χειμώνα και διάλεξα την capoeira. Μου άρεσε όταν ξεκίνησα και γ αυτό και το συνέχισα

Τι σπούδασες;

Είμαι μηχανικός, δεν σπουδάζω  αυτή την στιγμή, έχω τελειώσει και είμαι σχεδιαστής εξαρτημάτων και μηχανημάτων για την ιατρική και την χειρουργική από εργαλεία μέχρι και ρομπότ μέχρι και μικροτσίπ για το  κεφάλι. Θα ξεκινήσω από το Σεπτέμβριο το μάστερ μο.


Πως βρέθηκες στην Ελλάδα και ειδικά στην Θεσσαλονίκη;

Αρχικά τελείωσα με το πανεπιστήμιο και ήθελα να κάνω κάτι καινούργιο σε μια άλλη χώρα. Έψαχνα ευκαιρίες και ήθελα να δω τι θα κάνω. Αποφάσισα να κάνω κάτι σαν αγροτουρισμό με εθελοντισμό, σε μια φάρμα αλλά ήταν Οκτώβριος και έψαξα τις ευκαιρίες του evs  να δω τι μπορώ να κάνω με αυτό και έτσι βρήκα τον Φάρο του κόσμου. Μου άρεσε πολύ γιατί ήθελα να δουλέψω με παιδιά, αγαπώ τα παιδιά και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον ο Φάρος και αυτό που διάβαζα ότι γίνεται εκεί και έτσι αποφάσισα να διαλέξω αυτήν την πρόταση, να έρθω στην Θεσσαλονίκη.

Σ  αρέσει η Θεσσαλονίκη; Τελικά ήταν καλή η επιλογή σου;

Ναι μου αρέσει. Δεν περίμενα αυτό όταν ήρθα. Δεν ήξερα τι να περιμένω όταν ήρθα στην πόλη. Μετά από δύο μήνες ζωής εδώ μπορώ να πω ότι μου αρέσει πολύ, η πόλη είναι πολυπολιτισμική έχει τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα να δεις και να κάνεις. Ναι μου αρέσει.

Πως είναι η δική σου πόλη πες μας μερικά πράγματα για  την Βουδαπέστη; 

Είναι μια πόλη που βρίσκεται ανάμεσα σε ένα ποτάμι. Είναι χωρισμένο στην Βούδα και την Πέστη. Στην μια μεριά είναι το βουνό τα κάστρα και το πράσινο. Στην Πέστη θα βρεις τα κτήρια την αρχιτεκτονική και την καρδιά τον παλμό της πόλης. Είναι μια πανέμορφη αρχιτεκτονικά πόλη, πολύ όμορφη , φθηνή και είναι κατάλληλη για τουρισμό. 

Ήρθες εδώ και είσαι όχι απλά στην Θεσσαλονίκη αλλά στον Δενδροπόταμο μια κοινότητα Ρομά που είναι αρκετά κλειστή και θα λέγαμε ότι υπάρχει έντονη παραβατικότητα. Ποια η γνώμη σου για την περιοχή;
 
Έχουμε και εμείς περιοχές σαν τον Δενδροπόταμο στην Ουγγαρία. Ήμουν εκεί νωρίτερα, έχω πάει, έχω δουλέψει εκεί γνωρίζω πως είναι. Υπάρχει μια μικρή διαφορά ότι στην Βουδαπέστη απλά μερικοί δρόμοι είναι γκέτο αλλά μέσα στον ιστό της πόλης ως φυσική συνέχεια αυτής σε αντίθεση με τον Δενδροπόταμο που είναι μια περιοχή μεγάλη και απομονωμένη. Στην Βουδαπέστη δεν βλέπεις και δεν καταλαβαίνεις τόσο έντονα τις διαφορές. Το αναγνωρίζεις όταν περπατήσεις σ αυτές τις περιοχές όμως είναι συνέχεια κάποιου δρόμου δεν είναι σε απομόνωση. Είχα πάει όμως νωρίτερα στην Βραζιλία όπου είδα ακόμα χειρότερες γειτονιές. Όταν περπάτησα πρώτη φορά στην γειτονιά αναγνώρισα κάποια κοινά σημεία αλλά δεν τρομοκρατήθηκα η πανικοβλήθηκα μου ήταν αρκετά οικία. Ο Δενδροπόταμος μου φάνηκε μια χαρά σε σχέση με άλλα μέρη που έχω πάει. Έχει τα μαγαζιά του , στις γιορτές ήταν στολισμένος οπότε μου φάνηκε μια χαρά. 

Τι όνειρα και στόχους έχεις για το μέλλο;

Δεν ξέρω. Σίγουρα επειδή μου αρέσει η οικογένεια θα ήθελα να κάνω οικογένεια. Θα ήθελα να έχω ένα κομμάτι γης και να έχω εκεί ένα σπιτάκι να καλλιεργώ δέντρα. Μου αρέσει να είμαι στους αγρούς και στην  εξοχή. Θα ήθελα να κάνω Capoeira να συνεχίσω σε μεγαλύτερο επίπεδο από αυτό που είμαι. Και να δουλέψω φυσικά και πάνω στο αντικείμενο των σπουδών μου. 


Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Συνέντευξη με τον Panos Den Game και την Κωνσταντίνα










Την συνέντευξη έκαναν  Γιώργος Φιλιππίδης Παναγιώτης Μπαχάρης Νίκος Φιλιππίδης, Παναγιώτης Μακρής, Γιώργος Μαργαρίτης, Πάνος Μπατιάς ,Κώστας Μπαχάρης , Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, Τσακίρης Πασχάλης , Κώστας Παναγιωτίδης , Αντώνης Κανάλης

Ενας από τους αγαπημένους μας διάσημους είναι  ο youteber Panos Den Game. Ήταν αυτός που ζητήσαμε να γνωρίσουμε στο μάθημα της δημιουργικής γραφής και να κάνουμε μαζί μια συνέντευξη. 
 Ο Παναγιώτης μένει στην Θεσσαλονίκη  μαζί με την φίλη του την Κωνσταντίνα που εχει και αυτή δικό της κανάλι. 
 Βγήκαμε φωτογραφίες, συζητήσαμε και γνωρίσαμε τον Πάνο και την Κωνσταντίνα ήταν μια πολύ δυνατή εμπειρία για εμάς και σύντομα θα παρουσιάσουμε αυτήν την συνέντευξη μαζί με άλλες που θα κάνουμε αλλά και με άλλα θέματα επίσης.

«Ειρηνοποιός»







Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΘΒΕ για μαθητές επισκέφθηκε τον Φάρο του κόσμου και τους Roma Reporters, Τα παιδιά παρακολούθησαν την παράσταση «Ειρηνοποιός». 

3 ηθοποιοί παρουσιάζουν μια ιστορία στα παιδιά, συμμετέχουν όλοι μαζί σε μια διαδραστική διαδικασία και στο τέλος της παράστασης συζητάνε όλοι μαζί
για την ιστορία και τα μηνύματα της.